O stránce

Proč vznikla stránka „moje Tajemno“

Není to tak dávno, co jsem potkal kamaráda a on mi vyprávěl o tom, jak dostal k výročí svojí první zrcadlovku. Ihned jsem zpozorněl a chtěl samozřejmě vědět co nejvíce. Dostalo se mi však odpovědi:

Víš, ta nová zrcadlovka fotí hezky, ale vůbec tomu nerozumím. Na mě to má nějak moc čudlíků.

Následovala hromada otázek: „Nevíš náhodou, co je tohle za tlačítko? Na co je tohle? A na co tamhleto? Jak udělat takový ten efekt…“ Asi to jistě také mnozí z vás znají. Od té doby, co zrcadlovky stojí jen několik málo tisícikorun, se s podobnými známými roztrhl pytel. Právě pro ně vznikly tyto stránky, ve kterých bych je, ale i všechny ostatní, rád seznámil se základy fotografování a ovládání fotoaparátů.

zadní strana Canon EOS 350D | blog moje Tajemno
Dokážete určit funkci všech tlačítek na fotce? Ne? Tak čtete tyto stránky.

Četnost článků

Články o fotografování, fotoaparátech a jejich příslušenství vychází každé třetí úterý v měsíci. Výjimečně vychází i mimořádné články a to jiné úterky v měsíci. Do roku 2022 byly články častější. Konkrétně vycházely každé druhé a čtvrté úterý v měsíci.

Obsah článků

Články vznikají na základě vašich dotazů. Začal jsem základními pojmy jako je: expozice, ohnisková vzdálenostclona v objektivu. Následně plynule přešel k samotným fotoaparátům, přes objektivy až k různým specialitkám a vychytávkám ve fotografii.

Rád bych v budoucnu rovněž nakousl úpravy konkrétních fotografií. Toto téma prozatím řeším individuálně a průběžně sbírám poznatky do článků.

Nenajdete-li rychlou odpověď na to, co vás zajímá, podívejte se na seznam vydaných článků. Pokud ani zde nenajdete to, co jste hledali, neváhejte mne kontaktovat. Rád vám na vaše dotazy odpovím formou článku, nebo vás zpětně kontaktuji e-mailem.

Proč „moje Tajemno“?

Stránky o focení by mohly mít jistě mnohem zajímavější a lepší jméno než nějaké „tajemno“. Mě se však zdál tento název příhodný. Vždyť fotografie je vlastně taková malá magie. Já vím, že pro některé to možná znamená jen zběsilé mačkání spouště, ale pro řadu fotografů je to něco víc. Jsou to určité „tajemné praktiky“, díky kterým měníme pohled lidí na sebe sama a na své okolí. Proto moje Tajemno. Navíc jsem tuto internetovou doménu měl zaregistrovanou, takže se to i hodilo.

Poděkování

Děkuji tímto všem kolegům fotografům, kteří mě inspirovali. Rovněž děkuji všem začínajícím fotografům a amatérům, kteří se na mne v minulosti i současnosti obrací s různými otázkami ohledně fotografování, úprav snímků a dalších věcí kolem focení. A také bych rád poděkoval Fotoinstitutu, který mne díky akci Setkání fotografů takříkajíc nakopl k pomáhání druhým a k vytvoření těchto stránek.